Jedną z polskich tradycji związaną z zakończeniem wykopków, jest rozpalanie ogniska i pieczenie ziemniaków, połączone ze śpiewem i wspólną zabawą. Uczestnicy wraz z opiekunami ŚDS podtrzymują tę tradycję, co roku obchodząc „Święto Pieczonego Ziemniaka”.

Podczas tegorocznego spotkania na ogrodzie, podopieczni poznali historię ziemniaka i wiele ciekawostek na temat tego popularnego obecnie warzywa, dowiedzieli się także, skąd pochodzi i jak trafił do Polski. Kiedy ziemniaki piekły się w ognisku, a kiełbasa na grillu, uczestnicy śpiewali biesiadne piosenki i tańczyli do muzyki rozrywkowej. Z ich twarzy nie schodził uśmiech, było wesoło a wspólnie spędzony czas sprawił wszystkim wiele radości.

Na zakończenie biesiadowania zgromadzeni degustowali się pysznymi ziemniakami z ogniska, kiełbaską oraz znakomitym ciastem.

 

 

Skip to content